واژه یو پی اس در اصل مخفف عبارت Uninterruptible power supply به معنای منبع تغذیه بدون وقفه می باشد و در واقع دستگاهی است که علاوه بر تامین برق مورد نیاز تجهیزات در زمان قطع برق ، از طریق باتری،باعث تثبیت و تنظیم برق شبکه در زمان نوسانات برق شده و از نفوذ نوسانات ، نویزها و هارمونیک های اضافی به تجهیزات جلوگیری می کند و امکان بهره برداری ایمن از تجهیزات را فراهم می آورد.
لازم بذکر است که سطح حفاظت دستگاه های یو پی اس متفاوت می باشد و به ساختار و مدل آنها بستگی دارد.بدیهی است دستگاه هایی که از سطح حفاظتی بالاتری برخوردارند گرانتر از سایر دستگاه ها می باشند.همچنین مدت زمان برقدهی (Backup time) یا پشتیبانی ، به توان باتری های یو پی اس بستگی دارد.
تمامی یو پی اس ها از چهار بخش اصلی تشکیل شده اند:
- رکتیفایر Rectifier (مبدل AC به DC)
- باتری Battery
- اینورتر Inverter (مبدل DC به AC)
- استاتیک سوئیچ (Static switch)
کاربردهای UPS:
یو پی اس ها بسته به نوعشان می توانند کاربرد گسترده ای داشته باشند ولی به طور کلی هر کجا که نیاز به منبع برق بدون وقفه و ایمن باشد می توان از آن استفاده کرد.
از جمله موارد و مکان های پر استفاده یو پی اس می توان به تجهیزات پزشکی،تجهیزات کامپیوتری و IT،تجهیزات ابزار دقیق و اتاق های کنترل،بیمارستان ها،پالایشگاه ها و پتروشیمی ها،کارخانجات،بانک ها و … اشاره کرد.
نکات مهم در انتخاب UPS:
1- نوع ، حساسیت و توان بار مصرفی
توان تجهیزات الکتریکی معمولا بر حسب ولت آمپر مشخص می شود که حاصل ضرب ولتاژ نامی در جریان مصرف کننده است.ولتاژ و جریان مصرف کننده ها را می توان بر روی برچسب مشخصات آن تحت علامت اختصاری (V) برای ولتاژ و (A) برای جریان،ملاحضه نمود.این اطلاعات معمولا در پشت دستگاه ها و همچنین در دفترچه راهنمای استفاده آن نوشته شده است . معمولا جریان مصرف کننده ها بر اساس استفاده از حداکثر کارایی آنها و در بدترین شرایط ولتاژی نوشته می شود.بنابراین میزان محاسبه شده ، غالبا بیشتر از مقدار واقعی مصرف خواهد بود.توان تمام دستگاه هایی را که باید توسط یو پی اس حفاظت و تغذیه شوند را محاسبه و با یکدیگر جمع کنید.عدد بدست آمده +30% ، توان یو پی اس مورد نظر خواهد بود.
استفاده از یو پی اس برای تغذیه دستگاه های تکثیر یا پرینترهای لیزری بزرگ توصیه نمی شود.این دستگاه ها در لحظه استارت ، جریان زیادی استفاده می کنند لذا توان لازم برای کارکرد آنها ممکن است بیش از توان نامی UPS باشد.اگر استفاده از UPS برای چنین دستگاه هایی ضروری می باشد حتما به حداکثر توان ورودی آنها و قدرت خروجی UPS توجه فرمائید.همچنین در صورتی که قصد تهیه UPS برای تجهیزاتی نظیر بارهای موتوری را دارید ، به جریان راه اندازی این گونه بارها توجه فرمائید(جریان راه اندازی بارهای موتوری می تواند 6 تا 10 برابر جریان نامی آن ها باشد).
در مورد بارهایی که نسبت به ولتاژ و یا تغییرات فرکانس حساسیت بالایی دارند استفاده از یو پی اس های دابل کانورژن توصیه می شود.
2-کیفیت برق شهر و یا به طور کلی منبع توان ورودی یو پی اس
در هنگام انتخاب UPS به نوسانات ولتاژ و فرکانس ورودی توجه فرمائید.در مورد بارهایی که نسبت به نوسانات ولتاژ و یا تغییرات فرکانس از حساسیت بالایی برخوردارند استفاده از UPS دابل کانورژن توصیه می شود.همچنین در صورت استفاده از ژنراتور کیفیت و نوسانات ولتاژ و خصوصا سرعت تغییرات فرکانس را مد نظر قرار دهید.در شرایطی که سرعت تغییرات فرکانس از 1Hz/s بیشتر باشد نیز استفاده از ups دابل کانورژن توصیه می گردد.
3-مدت زمان برقدهی
مدت زمان پشتیبانی بارهای مصرفی با توجه به مقدار توان حقیقی بار،راندمان و تلفات داخلی و اینورتر دستگاه ups ،تعداد،ولتاژ و آمپر ساعت باتری تعیین می گردد.
دیدگاه شما